Fjernlåns-blog

blog til udveksling af ideer og erfaringer omkring lånesamarbejde og ressourcedeling

Forlængelse af fjernlånsbøger i DK

På vores sidste møde d. 24.9.08  i betyrelsen for Forum for Fjernlån diskuterede vi et forslag fra én af mine kolleger på KB, Rune Kurdahl. Rune foreslår, at der etableres en ordning mellem de større danske forskningsbiblioteker (SB, AUB, SDUB, RUB, DPB, KB etc.) om en åben lånetid på 3 måneder, som det sker ved indlån fra mange svenske biblioteker. Bogen vil således automatisk være udlånt i 3 måneder og behøver ikke at blive fornyet i denne periode. Bliver bogen reserveret, kan den hjemkaldes af det långivende bibliotek efter én måned. En sådan ordning vil spare os for meget arbejdstid med fornyelser, der p.t. foregår manuelt for hver bog og låner.

Vi kunne godt tænke os en diskussion af dette forslag her på bloggen, inden vi evt. går videre med det. Hvordan tackler I det, hvis en låner gerne vil have forlænget lånetiden på en bog? Gør I det, og har I nogen begrænsninger på antallet af anmodninger om fornyelser? Ville det ikke være en lettelse, hvis man ikke skulle ind i alverdens biblioteksbaser med alverdens forskellige passwords og så tilbage igen i sit eget system for at ændre afleveringsdatoen?

Vi ved, at der er en del folkebiblioteker, der kan forny hinandens bøger automatisk blot ved at skanne stregkoden, men dette kræver jo, at systemerne kan tale sammen, og det vil nok tage en rum tid, inden dette er tilfældet på landsplan!

Venlig hilsen Marianne Olander, Indlånet, Det Kongelige Bibliotek

Reklamer

1 oktober, 2008 - Posted by | samarbejde, Uncategorized

5 kommentarer »

 1. Svar fra RUB

  Vi ser meget gerne en lånetid på 3 måneder mellem biblioteker, med mulighed for hjemkaldelse efter 1 måned.

  Vi tager emnet op her på biblioteket i næste uge og håber på hurtig implementering, hvis 3 måners lånetid godkendes

  M.v.h.
  Hanne Pedersen

  Kommentar af Hanne Pedersen | 31 oktober, 2008 | Svar

 2. Overordnet synes jeg det er en god ide, men ser alligevel nogen problemer i det. Det kræver jo nærmest at samtlige DK biblioteker er med i den ordning – ellers kan det blive vanskeligt at holde rede på hvem som er med og hvem som ikke er. Hvis en låner fornyr en bog på det låntagende bibliotek og den så bliver hjemkaldt f.eks en uge efter af det långivende bibliotek, kan vi komme ud i mange forklaringsproblemer. Og hvordan med gebyrer for for sent afleveret/fornyet?? Skal de alligevel betale gebyr på materiale, de ikke får fornyet i tide (f.eks een måned) når de i realiteten kan have den i tre måneder?

  Med venlig hilsen

  Karen Bendix
  BVFB

  Kommentar af Karen Bendix | 13 november, 2008 | Svar

 3. “Statsbiblioteket er meget positive overfor forslaget, som vi tidligere har kunnet tilbyde vore brugere. Desværre understøtter vores nuværende system ikke forslaget og pga. kommende biblioteks-system-skifte, er vi ikke i stand til at udvikle på vores nuværende system.
  Forslaget falder i tråd med en intern diskussion på Statsbiblioteket om længere/variabel lånetid overfor vore forskellige kundetyper : folke- og forskningsbiblioteker, studerende og ansatte ved Århus Universitet mfl og vi forventer at kunne tilbyde denne service med et nyt bibliotekssystem.”

  og lige til de specifikke spørgsmål: vi har i øjeblikket en begrænsning på 5 fornyelser, men det kan varieres og overtrumfes internt.

  Med venlig hilsen
  Helle Brink

  Kommentar af Helle Brink | 14 november, 2008 | Svar

 4. CBS Bibliotek er absolut positive over for længere lånetid (3 mdr) på ikke reserverede materialer. Vi kan iværksætte det med det samme hvis andre vil være med! Samme procedure kører vi allerede overfor ansatte på CBS.

  Ang. fornyelser, så kan biblioteker selv forny “ubegrænset” hos os, hvis der ikke er indgået en reservation på det pågældende materiale. Til gengæld fornyer vi normalt ikke ved skriftlige (mail + brev) eller telefoniske henvendelser, men henviser til vores selvbetjening ifm. fornyelser.

  Med venlig hilsen
  Anette Koll

  Kommentar af Anette Koll | 17 december, 2008 | Svar

 5. RUB har nu ændret i lånetiden til andre biblioteker, således at der er 3 måneders lånetid på ikke reserverede materialer

  Kommentar af Hanne Pedersen | 6 januar, 2009 | Svar


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: